Alt du gjerne vil vite om katolsk tro og hvor aktuell den er for livet i vår tid
Tjue korte kapitler som forklarer kjernen i katolsk kristendoms tro og praksis – for dem som utforsker troen for første gang, og for dem som ønsker å fordype den troen de allerede har.
Sycamore tar for seg vår leting etter lykke, Guds eksistens, Jesu død og oppstandelse, Den Hellige Ånd og Kirken, Bibelen, troens gave og bønnens makt. Andre emner er kjærlighetens betydning, de syv sakramentene, Kirkens moral- og sosiallære, de ulike kallene, Jomfru Maria og helgenene, livet etter døden og håpet om himmelen.
Da pave Johannes XXIII den 11. oktober 1962 høytidelig kunne åpne Det annet vatikankonsil (1962–1965), representerte det Den katolske kirkes viktigste begivenhet på fem hundre år. Skjønt seksti år etter konsilets avslutning er dets betydning fremdeles omstridt.
I Kristus til verden forklarer den erfarne katolske analytikeren og vatikanisten George Weigel hvorfor Det annet vatikankonsil var nødvendig og hvorfor dets budskap er relevant også i dag. Konsildokumentene, som utgjør en stor ressurs for Den katolske kirke, baner vei for en kristussentrert, misjonerende kirke i det tredje årtusen og utfordrer til omvendelse og fordypning i skrift og tradisjon. Slik utgjør Det annet vatikankonsil en mal for en katolisisme som kan virkeliggjøre Guds plan for Kirken og verden – gjennom en fornyet misjonsiver.
Bak den offisielle historien om Kirkens faste ogutvetydige holdning til okkupanten, avdekker denne boken en langt mer kompleks fortelling – om motstand og undergrunnsarbeid, men også lojalitet og underordning til tyske styringsmakter, tilpasning og samarbeid, innadvendt aktivitet og unnfallenhet.
Carlo Acutis (1991–2006) var en italiensk tenåring med en dyp kjærlighet til eukaristien og en lidenskap for teknologi. Han brukte sine IT-ferdigheter til å evangelisere, særlig gjennom en nettside om eukaristiske mirakler. Til tross for sin unge alder levde han et liv preget av bønn, nestekjærlighet og enkle gleder, alltid med blikket vendt mot himmelen.
Biskop Erik Vardens bok Chastity: Reconciliation of the Senses kommer endelig i norsk utgave og vil være i salg fra begynnelsen av oktober.
Noen vil tro det er en spøk å løfte frem kyskhetens betydning i det 21. århundre, dette antikvariske idealet som kveler seksualitetens frie utfoldelse. Biskop Erik Varden, cisterciensermunk og bestselgende forfatter, stuper imidlertid inn i dypet av den menneskelige erfaring og våger å hevde: Å være kysk er å være hel. I en tid hvor det kan synes som om lidenskapene har løpt løpsk, peker han på at kyskhet, sansenes orientering mot Gud, er en dyd som skaper gode og helhetlige liv og forskjønner menneskeheten.
I denne boken håper jeg å sette «kyskheten» fri
etter et fangenskap i altfor snevre kategorier.
Jeg vil la det få tøye ut, strekke på seg, puste fritt,
kanskje til og med synge.Biskop Erik Varden